Kaip apsisaugoti nuo apsinuodijimo salmonelėmis – Klivlando klinika


Kiekvienais metais milijonai patiekalų visame pasaulyje siūlo nepageidaujamą papildomą salmoneliųbjaurios bakterijos, galinčios sukelti nemalonų (o kartais net mirtiną) apsinuodijimą maistu.

Cleveland Clinic yra ne pelno siekiantis akademinis medicinos centras. Reklama mūsų svetainėje padeda palaikyti mūsų misiją. Mes neremiame ne Klivlendo klinikos produktų ar paslaugų. politika

Geros naujienos? Kad išvengtumėte ligos ir dėl to kylančių skrandžio sutrikimų, dažnai reikia imtis tik kelių paprastų atsargumo priemonių.

Infekcinių ligų specialistas Frankas Esperis, medicinos mokslų daktaras, turi patarimų, kaip papildyti jūsų mitybą saugumu.

Kas yra salmonelė?

Salmonella yra bakterijų rūšis, galinti gyventi ir klestėti žmonių ir gyvūnų virškinamajame trakte. Jis išeina iš kūno… gerai, prikabindamas kaktą. (Taip lengviau suprasti, kodėl taip erzina pilvą, tiesa?)

Maistas yra pagrindinis šaltinis salmonelių infekcijos. Jį galite atsiimti:

  • Valgyti žalią arba nepakankamai termiškai apdorotą maistą, užterštą gyvūnų išmatomis. Nemaža bakalėjos parduotuvės dalis galėtų būti šaltinis. Salmonella gali būti ant jautienos, kiaulienos, vištienos ar jūros gėrybių. Jis taip pat buvo susijęs su pienu ir kiaušiniais. Taip pat vaisiams ir daržovėms.
  • Valgyti maistą, paruoštą ant užteršto paviršiaus. Dažniausia priežastis čia būtų žalios mėsos palikimas salmonelių ant pjaustymo lentos ar stalviršio.
  • Valgyti maistą, užterštą žmogaus išmatomis. Jei kas nors ruošia maistą, nesiplauna rankų, salmonelių gali būti rezultatas.

Valgydami maistą, užterštą salmonelių gali sukelti skrandžio spazmus, stiprų viduriavimą ir vėmimą, kuris trunka nuo keturių iki septynių dienų, sako dr. Esper. Apytiksliai 26 500 žmonių per metus patenka į ligoninę dėl salmonelių.

Sunkiais atvejais, salmonelių gali patekti į kraują, pažeisti organus ir sukelti mirtį.

Ar galima išvengti salmonelių?

Jūsų rizika salmonelių apsinuodijimas yra minimalus, jei imsitės būtinų atsargumo priemonių, kad jūsų maistas būtų tinkamai paruoštas ir laikomas.

JAV ligų kontrolės ir prevencijos centrai (CDC) rekomenduoja šias atsargumo priemones, suskirstytas į keturis etapus.

  1. Švara. Prieš valgį, valgio metu ir po jo 20 sekundžių šveiskite rankas. Paruošę kiekvieną maistą, indus ir pjaustymo lenteles nuplaukite karštu, muiluotu vandeniu. Šviežius vaisius ir daržoves nuplaukite po tekančiu vandeniu.
  2. Saugokitės kryžminio užteršimo. Žalia mėsa, paukštiena, jūros gėrybės ir kiaušiniai gali platinti bakterijas į kitus maisto produktus. Visada laikykite juos atskirai nuo valgymui paruošto maisto.
  3. Kepkite iki reikiamos temperatūros. Mikrobai maiste arba ant jo miršta gaminimo metu JEI vidinė temperatūra pakankamai aukšta. Tai 145 laipsniai Farenheito (62,77 laipsniai Celsijaus) sveikiems jautienos, veršienos, ėrienos ir kiaulienos gabalams; 160 F (71,11 C) maltai mėsai; ir 165 F (73,88 C) paukštienai.
  4. Atšaldymas. Įsitikinkite, kad jūsų šaldytuvo temperatūra yra žemesnė nei 40 F (4,44 C). Greitai gendantį maistą atšaldykite per dvi valandas… ir palikite vieną valandą, jei jis yra veikiamas šiltomis sąlygomis, pvz., vasaros iškyloje ar sėdint apdaužtame automobilyje.

Taip pat žmonės, kurie turi salmonelių neturėtų ruošti maisto ar pilti vandens kitiems, kol jų simptomai neišnyks ir nebus gautas neigiamas tolesnis tyrimas.

Svarbu atsiminti, kad užteršimas gali įvykti bet kuriame maisto gamybos etape – nuo ​​ūkio iki parduotuvės. Ir jūs negalite tiksliai pasakyti, kada kažkas yra užterštas, nes salmonelių neturi įtakos maisto skoniui, kvapui ar išvaizdai.

„Todėl svarbu visada laikytis saugaus maisto ruošimo praktikos“, – pažymi dr. Esper.

Kontaktas su naminiais gyvūnais ir gyvūnais

Nors maistas yra dažniausia priežastis salmonelių infekcijos, bakterijos taip pat gali būti perneštos, kai liečiate gyvūną. (Iš esmės pagalvokite apie tai, kaip gyvūnams patinka voliotis žeme… ir tada pagalvokite, į ką jie gali voliotis.)

Taip pat dažniau nešiojasi vėžliai, gyvatės, driežai ir paukščių jaunikliai salmonelių. 2022 m. pradžioje CDC pranešė, kad a salmonelių protrūkis, susijęs su naminiais barzdotaisiais drakonais.

Kad būtumėte saugūs, visada nusiplaukite rankas palietus naminius ar kitus gyvūnus. Tas pats patarimas galioja ir tvarkant žaislus ar patalynę, kurią naudoja gyvūnai. Gyvūnų taip pat geriau nerimti.

Salmonelių protrūkiai

Jei du ar daugiau žmonių skundžiasi skrandį salmonelių kuris yra susijęs su tuo pačiu užkrėstu maistu, gėrimu ar gyvūnais, jis klasifikuojamas kaip protrūkis ir yra ištirtas CDC.

Pastaraisiais metais protrūkiai buvo susiję su maisto produktais, pradedant saliamio lazdelėmis, svogūnais ir baigiant malta kalakutiena.

Zoonozijos protrūkiai buvo susiję su kiemo naminiais paukščiais, naminiais ežiais ir laukiniais paukščiais giesmininkais.

Būkite budrūs salmonelių pranešimus apie protrūkį, apie kuriuos paprastai pranešama plačiai, kad įsitikintumėte, jog neturite užterštų produktų. Daug salmonelių protrūkiai sukelia maisto atšaukimą.

Ar tai salmonelė ar skrandžio gripas?

Apsinuodijus salmonelėmis ne visada akivaizdu, nes dažni simptomai – vėmimas, viduriavimas, karščiavimas ir šaltkrėtis – labai panašūs į skrandžio infekcijų simptomus.

Pagrindinis skirtumas? „Žmonės, sergantys salmonelėmis, dažniau serga“, – sako dr. Esper.

Jūsų išmatos gali pasiūlyti tikslesnę užuominą, jei žvilgtelėsite į tualetą. Jei turite, išmatose gali būti matomas kraujas ir gleivės salmonelių. Tuo tarpu skrandžio gripas dažnai sukelia vandens viduriavimą.

Daugeliu atvejų jūsų organizmui iš tikrųjų nereikia antibiotikų kovai salmoneliųsako daktaras Esperas.

Tačiau jei esate jaunesnis nei 5 metų (ypač kūdikiai iki 3 mėnesių amžiaus), vyresnis nei 65 metų arba jūsų imuninė sistema nusilpusi, salmonelių gali kilti didesnė komplikacijų rizika. Dehidratacija taip pat gali tapti problema, jei negalite išlaikyti skysčių.

„Tikrai rekomenduojame visiems, kurie mano, kad gali turėti salmonelių apsinuodijus bent pasikalbėkite su gydytoju ir praneškite, kas vyksta, net jei jų nereikia matyti“, – pataria gydytoja Esper.

Tačiau greičiausiai jums tereikia seno gero poilsio ir daug hidratacijos. Patarimų, kurių reikėtų vengti, apžvalga salmonelių gal irgi nebloga mintis.

https://futuresnutrition.de/blogs/news/vitamin-d3-ist
https://futuresnutrition.de/blogs/news/was-ist-vitamin-k2
https://futuresnutrition.de/blogs/news/wozu-ist-vitamin-d3-gut
https://futuresnutrition.de/blogs/news/symptome-eines-vitamin-d3-mangels


Leave a Reply

Your email address will not be published.