Ką turėtumėte valgyti? – Klivlando klinika
Kai susikoncentruojate į svorio metimą ar išlaikymą, gausite daug patarimų apie angliavandenius.
Cleveland Clinic yra ne pelno siekiantis akademinis medicinos centras. Reklama mūsų svetainėje padeda palaikyti mūsų misiją. Mes neremiame ne Klivlendo klinikos produktų ar paslaugų. politika
Pavyzdžiui, kai kuriuose angliavandeniuose, pavyzdžiui, pupelėse ir ankštinėse daržovėse, vaisiuose, pilno grūdo produktuose ir daržovėse, yra vitaminų, mineralų ir skaidulų, kurios padeda maitinti jūsų kūną. Ir mažiau tikėtina, kad jie padidins cukraus kiekį kraujyje, o tai gali suteikti energijos ilgesniam laikui.
Bet ar turėtumėte vengti angliavandenių bet kokia kaina ar tik tam tikrų?
Dietologė Julia Zumpano, RD, paaiškina angliavandenių rūšis ir atskleidžia faktus, slypinčius po mitais apie angliavandenius.
Angliavandenių rūšys
Angliavandeniai yra tam tikros rūšies makroelementai, randami tam tikruose maisto produktuose ir gėrimuose. Skaidulos, cukrus ir krakmolas laikomi angliavandeniais.
Angliavandeniai gali būti tiek paprastieji, tiek sudėtingi angliavandeniai. Keletas veiksnių lemia, ar maistas laikomas paprastuoju ar sudėtingu angliavandeniu: jo cheminė struktūra ir kaip greitai jis virškinamas jūsų organizme.
Paprasti angliavandeniai
Šios rūšies angliavandeniai yra lengvai virškinami, todėl gali padidėti cukraus kiekis kraujyje. Paprastų cukrų galima rasti rafinuotame cukruje (pagalvokite apie baltąjį cukrų) ir pridėtame cukruje (pagalvokite apie sodos skardinę).
Tačiau cukrus, kuris natūraliai yra vaisiuose ir piene, taip pat turi papildomos naudos dėl vitaminų, mineralų ir skaidulų. Tiesiog būkite atsargūs, kiek suvartojate, laikydamiesi rekomenduojamų kasdieninių kiekių.
Sudėtingi angliavandeniai
Kalbant apie sudėtingus angliavandenius, jie lėčiau virškinami į jūsų kraują nei paprastieji angliavandeniai. Taip išsiskiria nuolatinis cukraus srautas, kuris gali padėti ilgiau jaustis sotesniam ir suteikti energijos.
Bet jūs turite žiūrėti, kokius sudėtingus angliavandenius valgote. Ieškokite nerafinuotų nesmulkintų grūdų, kuriuose gausu skaidulų ir kitų maistinių medžiagų, pavyzdžiui, vitamino B.
Ar jūsų dietoje reikia angliavandenių?
Taip. Galite gauti naudos, jei valgysite tinkamo tipo ir kiekio angliavandenius. Angliavandeniai gali:
- Suteikti energijos.
- Apsaugokite nuo ligų.
- Kontroliuoti svorį.
Angliavandenių mitai, kurių nebereikia pirkti
Angliavandeniai gali būti sudėtinga tema. Sunku žinoti, kokia informacija tikėti. Čia sugriauname keturis mitus.
1 mitas: angliavandeniai priverčia priaugti svorio
„Žmonės dažnai sako, kad angliavandeniai tukina“, – sako Zumpano. „Tačiau sudėtingi angliavandeniai, kaip ir nesmulkinti grūdai, nėra riebaluojantis maistas.”
Šis mitas gali kilti iš angliavandenių poveikio insulinui. Valgant angliavandenius, padidėja gliukozės kiekis kraujyje (cukraus kiekis kraujyje) ir organizmas skatinamas išskirti insuliną. Tai nukreipia jūsų gliukozę į ląsteles.
„Tačiau svorio padidėjimą lemia suvartotų angliavandenių tipas ir kiekis, o ne patys angliavandeniai“, – pažymi ji. „Daugelyje angliavandenių yra perteklinių kalorijų ir cukraus.”
Pavyzdžiui, desertai, balta duona, ryžiai ir makaronai bei užkandžiai, pvz., traškučiai, krekeriai ir pyragaičiai. Iš šių rafinuotų angliavandenių pašalinami išoriniai grūdai, kuriuose yra skaidulų ir šiek tiek baltymų, todėl gliukozės (cukraus) lygis greitai padidėja.
Angliavandeniai, kurių sudėtyje yra skaidulų (pvz., rudieji ryžiai) arba baltymai (pvz., ankštiniai augalai), lėčiau padidina gliukozės kiekį kraujyje, jiems reikia mažiau insulino ir ilgiau palaikote sotumą. Tačiau net ir sudėtingus angliavandenius, tokius kaip sveiki grūdai, pupelės ir švieži vaisiai, reikia valgyti saikingai.
„Norint numesti svorio, pagrindinė taisyklė yra apriboti angliavandenių suvartojimą iki maždaug 1 puodelio per valgį (maždaug kavos puodelio arba moters kumščio dydžio)“, – sako Zumpano.
Suvartokite angliavandenių iki maždaug 40% iki 45% visų kalorijų. Sveiki riebalai turėtų sudaryti nuo 30% iki 35% visų jūsų kalorijų, o liesi baltymai turėtų sudaryti nuo 20% iki 30%.
2 mitas: angliavandenių yra tik baltame maiste
„Atrodo, kad yra daug painiavos dėl to, kuriuose maisto produktuose netgi yra angliavandenių“, – sako Zumpano. „Žmonės dažnai mano, kad tik ryžiai, duona, makaronai, bulvės, saldumynai ir saldūs gėrimai yra angliavandeniai.
Pagalvokite ne tik apie „baltą maistą“, kad gautumėte išsamesnį daug angliavandenių turinčių maisto produktų sąrašą, į kurį taip pat įtraukta:
- Saldžiosios bulvės.
- Kukurūzai.
- Žirniai.
- Žieminis moliūgas.
- Grūdai, įskaitant sorą, kamutą, miežius ir bulgurą.
- Avižos.
- Kvinoja.
- Džiovintos pupelės.
- Rudieji ir laukiniai ryžiai.
- Jogurtas ir pienas.
- Vaisius.
„Daug skaidulų turintys angliavandeniai (pvz., ankštiniai augalai, nesmulkinti grūdai, krakmolingos daržovės ir vaisiai) ir daug baltymų turintys angliavandeniai (pvz., ankštinės daržovės, jogurtas ir pienas) suteikia daugiau maistinių medžiagų nei mažai skaidulų turintys angliavandeniai (pvz., rafinuoti grūdai, saldumynai ir saldūs gėrimai). Zumpano sako.
3 mitas: reikėtų vengti bet kokio balto maisto
„Tiesa, kad balti maisto produktai, tokie kaip perdirbti grūdai ir saldumynai, turi didesnį glikemijos indeksą, greitai padidina cukraus kiekį kraujyje ir sukelia uždegimą“, – pažymi Zumpano.
Tačiau kiti angliavandenių turintys maisto produktai, laikomi „baltais“ dėl jų vidinio sluoksnio spalvos, gali būti labai svarbūs sveikatai.
„Juose yra daug fitonutrientų, jie turi antioksidacinį aktyvumą ir palaiko imunitetą”, – sako ji. „Pavyzdžiui, bulvės turi ypač blogą reputaciją, tačiau yra puikūs kalio, skaidulų ir vitamino C šaltiniai.
Tačiau laikykitės tinkamo porcijos dydžio: pusės vidutinės bulvės. (Vidutinės bulvės sveria apie 1/4 svaro pagal jūsų bakalėjos parduotuvės produktų skalę.)
Tuo tarpu mėgaukitės šiais kitais maistinių medžiagų turinčiais baltais maisto produktais:
- Žiediniai kopūstai.
- Bulvės.
- Riešutai ir sėklos.
- Svogūnai ir česnakai.
- Pupelės.
- Jicama.
- Imbieras.
- Obuoliai.
4 mitas: vaisiai yra blogi, nes juose daug angliavandenių
„Žmonės dažnai sako, kad vaisiuose yra per daug cukraus“, – sako Zumpano. „Tiesa ta, kad vaisiuose yra daug maistinių medžiagų. Kartu su natūralia cukraus forma, vadinama fruktoze, vaisiuose yra skaidulų, vitaminų, mineralų ir fitonutrientų.
Tačiau daugelis vaisių šiandien yra daug didesnės nei rekomenduojamos porcijos, įspėja ji. Dėl to jūsų dienos kalorijos ir bendras angliavandenių kiekis gali greitai padidėti.
„Viena rankų vaisių (obuolių, apelsinų, persikų, kriaušių ar slyvų) porcija yra teniso kamuoliuko dydžio“, – sako ji. „4 colių bananas yra viena porcija; taip pat 17 mažų vynuogių.
Zumpano taip pat rekomenduoja šviežius arba šaldytus vaisius (be pridėtinio cukraus), o ne vaisių sultis. „Vaisių sultys yra labiau koncentruotos fruktozėje, tačiau joje trūksta skaidulų“, – sako ji. (Mėgsti vaisių sultis? Apribokite porciją iki 4 uncijų.)
Esmė? Nenurašyk angliavandenių – jie vaidina svarbų vaidmenį sveikoje, subalansuotoje mityboje.
„Rinkitės angliavandenius, kuriuose gausu skaidulų ir (arba) baltymų, vitaminų ir mineralų, ir nekreipkite dėmesio į tuos, kuriuose trūksta maistinių medžiagų“, – pataria Zumpano.
https://futuresnutrition.de/blogs/news/vitamin-d3-ist
https://futuresnutrition.de/blogs/news/was-ist-vitamin-k2
https://futuresnutrition.de/blogs/news/wozu-ist-vitamin-d3-gut
https://futuresnutrition.de/blogs/news/symptome-eines-vitamin-d3-mangels