Ar spanguolės sveikos? 6 stulbinantys privalumai – Klivlando klinika

Galite galvoti apie spanguolių valgymą tik per Padėkos dieną, tačiau šis vaisius gali prisvilti (ir turėti daug naudos sveikatai) ištisus metus.

Cleveland Clinic yra ne pelno siekiantis akademinis medicinos centras. Reklama mūsų svetainėje padeda palaikyti mūsų misiją. Mes neremiame ne Klivlendo klinikos produktų ar paslaugų. politika

Spanguolėse, kurias daugiausia sudaro angliavandeniai ir skaidulos, yra apie 90% vandens. Juose taip pat yra vitaminų ir mineralų, tokių kaip vitaminas C, vitaminas E, vitaminas K ir manganas.

Tačiau šviežios spanguolės būna rūgštokos ir retai valgomos žalios. Spanguoles dažniausiai matysite sulčių pavidalu, tačiau spanguolių sultyse taip pat yra pridėto cukraus.

Taigi ar verta į savo racioną įtraukti spanguolių? O kaip geriausia juos valgyti?

Registruota dietologė Candace O’Neill, RD, LDN, pasakoja apie spanguolių naudą ir kaip jas panaudoti valgant.

Spanguolių nauda sveikatai

Spanguolės gali būti labai maistingos. „Jie yra antioksidantų galia“, – sako O’Neillas. Štai kaip spanguolės gali būti naudingos jūsų sveikatai.

Užkirsti kelią šlapimo takų infekcijoms

Turbūt labiausiai žinoma spanguolių sulčių nauda yra ta, kad jos gali užkirsti kelią šlapimo takų infekcijoms (UTI). Tačiau O’Neillas pabrėžia, kad spanguolės negydo infekcijos, kai ją užsikrečiate.

„A tipo proantocianidinai neleidžia prisijungti prie E. coli šlapimo pūslėje, o tai paprastai yra pirmasis žingsnis norint užsikrėsti UTI“, – sako O’Neillas.

Jei dažnai sergate UTI, spanguolių įtraukimas į dietą gali būti naudingas.

„Jei esate žmogus, kuris kovoja su UTI, spanguoles įtraukite į sveiką mitybą ir tai jums nepakenks“, – sako O’Neillas. „Tai galėtų būti aktyvus požiūris“.

Užkirsti kelią ertmių susidarymui

Galbūt ne iš karto galvojate apie spanguoles kaip apie ertmių prevencijos būdą, tačiau tyrimai rodo, kad tie patys a tipo proantocianidinai, padedantys išvengti UTI, gali padėti ir kitais būdais.

„Tyrėjai mano, kad a tipo proantocianidinai taip pat yra atsakingi už bakterijų susidarymo burnoje prevenciją”, – aiškina O’Neill.

Kontroliuodamos tas kenksmingas rūgštis burnoje, spanguolės gali padėti išvengti ne tik ėduonies, bet ir dantenų ligų, dantų ėduonies ir burnos vėžio.

Sumažinti uždegimą

Spanguolės turi priešuždegiminį poveikį, nes jose yra daug antioksidantų, ypač antocianinų ir flavanolių, kurie suteikia spanguolėms tamsų atspalvį.

„Įrodyta, kad antioksidantai sumažina tam tikrų lėtinių ligų riziką, nes jie gali padėti sumažinti uždegimą mūsų kūne”, – sako O’Neill. „Štai kodėl rekomenduojama suvartoti pakankamai vaisių ir daržovių porcijų, nes šiuose maisto produktuose bus naudojami antioksidantai.

Palaikykite virškinimo sveikatą

Jei valgote gyvūninės kilmės maistą, spanguolės gali padėti į jūsų virškinimo sistemą patekti gerųjų bakterijų.

„A tipo proantocianidinai, kurių yra tik spanguolėse, gali padėti sumažinti blogųjų mikrobų, gyvenančių jūsų storojoje žarnoje, skaičių“, – sako O’Neillas.

Dar reikia atlikti daugiau tyrimų, tačiau yra tikimybė, kad spanguolės gali padėti išvengti gaubtinės žarnos ir virškinimo trakto vėžio.

Pagerinti širdies sveikatą

Nuo kraujospūdžio mažinimo iki cholesterolio kiekio gerinimo, spanguolės gali padėti pagerinti bendrą širdies sveikatą.

„Yra nedaug įrodymų, kad spanguolės gali padėti pagerinti kažkieno lipidų profilį, padidindamos DTL (gerojo) cholesterolio kiekį“, – pažymi O’Neillas.

Spanguolės taip pat gali padėti sumažinti MTL (blogą) kiekį. O’Neillas teigia, kad svarbu žinoti, kad daugelyje šių tyrimų buvo naudojamos nekaloringos spanguolių sultys.

Užkirsti kelią vėžiui

Kaip tikriausiai jau sužinojote, a tipo proantocianinai yra galingas antioksidantas. Taigi mokslininkai pradeda tyrinėti, ar ir kaip jie gali turėti priešvėžinių savybių.

„Apskritai žinome, kad valgant pakankamai nekrakmolingų daržovių ir pakankamai vaisių, sumažėja rizika susirgti tam tikromis vėžio formomis“, – sako O’Neillas.

Ar spanguolės sveikos?

Į šį klausimą sunku atsakyti, sako O’Neillas. Neapdoroti jie gali būti sveiki. Tačiau jei spanguolių fiksaciją gausite per sultis arba džiovintas spanguoles, atminkite, kad abiejose formose yra daug pridėtinio cukraus.

„Apskritai vienoje džiovintų spanguolių porcijoje yra apie 25 gramus pridėtinio cukraus“, – sako O’Neillas. „Iš tikrųjų tiek pridėtinio cukraus kai kurie žmonės gali turėti per dieną.

Cukrus dedamas tam, kad kompensuotų aitroką spanguolių skonį. „Jiems to saldumo reikia, kad jis būtų šiek tiek skanesnis“, – aiškina O’Neillas.

Tačiau tai nereiškia, kad reikia vengti spanguolių sulčių ar džiovintų spanguolių. Jums tereikia protingai suvartoti cukraus ir derinti spanguoles su maisto produktais, kuriuose yra mažiau cukraus.

Pavyzdžiui, galite pasigaminti takų mišinį namuose naudodami lengvai sūdytus skrudintus riešutus ir džiovintas spanguoles, o ne saldainių gabalėlius, kuriuos paprastai randate parduotuvėje įsigytame tako mišinyje.

Paprastą jogurtą arba avižinius dribsnius derinkite su džiovintomis spanguolėmis, o ne su medumi, kad gautumėte saldų skanėstą. O’Neillas siūlo ieškoti nesaldžių džiovintų spanguolių, tačiau sako, kad jų sunku rasti. Galite juos rasti sveiko maisto parduotuvėje arba internete.

Kalbant apie sultis, dauguma variantų yra „sulčių kokteilis“, kuriame spanguolių sultys derinamos su obuolių sultimis, kad jos būtų saldesnės.

„Kai vartojate jas tokia forma, negaunate 100% spanguolių sulčių“, – sako O’Neillas.

Ir stebėkite, kiek sulčių išgeriate. O’Neillas sako, kad rekomenduojama ne daugiau kaip 4–8 uncijos sulčių per dieną. Galite išbandyti šį O’Neill patarimą: praskieskite sultis gazuotu vandeniu arba paprastu vandeniu, kad gėrimas būtų saldesnis.

Šalutinis spanguolių poveikis

Daugelis žmonių gali valgyti ar gerti spanguoles be problemų. Tačiau spanguolės gali būti rizikos veiksnys tiems, kuriems yra inkstų akmenų.

Inkstų akmenys dažniausiai gaminami iš kalcio oksalato. Spanguolėse yra daug oksalato.

Taip pat tie, kurie vartoja kraują skystinančius vaistus, turėtų apriboti spanguolių vartojimą dėl vitamino K kiekio, kuris gali trukdyti vartoti vaistus.

„Pasikalbėčiau su jūsų sveikatos priežiūros specialistu arba vaistininku, ar jums saugu vartoti spanguolių produktus“, – pataria O’Neillas.

Jei ketinate įtraukti spanguolių į savo racioną, O’Neill siūlo pirkti šviežias spanguoles, kai jos yra sezono metu, paprastai nuo rugsėjo iki spalio. Galite juos užšaldyti ir laikyti po ranka, kad galėtumėte ruošti įvairius kokteilius, padažus ar salotų padažus.

„Laikyti spanguoles šaldytuve arba šaldiklyje yra paprastas būdas pridėti tų antioksidantų ir padėti pagerinti jūsų sveikatą ištisus metus“, – priduria O’Neilas.

https://futuresnutrition.de/blogs/news/vitamin-d3-ist
https://futuresnutrition.de/blogs/news/was-ist-vitamin-k2
https://futuresnutrition.de/blogs/news/wozu-ist-vitamin-d3-gut
https://futuresnutrition.de/blogs/news/symptome-eines-vitamin-d3-mangels

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *