Ar MSG tikrai kenkia jums? – Klivlando klinika
Tai vienas populiariausių skonio stipriklių pasaulyje, tačiau MSG – mononatrio glutamatas – turi rinkodaros problemų.
Cleveland Clinic yra ne pelno siekiantis akademinis medicinos centras. Reklama mūsų svetainėje padeda palaikyti mūsų misiją. Mes neremiame ne Klivlendo klinikos produktų ar paslaugų. politika
Septintojo dešimtmečio pabaigoje šis ingredientas buvo kritikuojamas, nes tariamai yra toksiškas kai kurių jūsų mėgstamų maisto produktų priedas – nuo sriubų ir salotų padažų iki kiniškų patiekalų išsinešimui ir gruzdintų bulvyčių. Tiesą sakant, tai tapo tokia stigmatizuota, kad kai kurie restoranai pradėjo reklamuoti, kad iš savo meniu visiškai pašalino MSG.
Nuo tada moksliniai tyrimai paneigė mitą, kad MSG yra piktybinis ingredientas, o tyrimai rodo, kad nedideliais kiekiais jis nesukelia jokios didelės ar ilgalaikės žalos. Registruota dietologė Beth Czerwony, RD, paaiškina, kas yra MSG, kaip jis sulaukė tokio blogo repo ir ką dabar žinome apie tai.
Kas yra MSG?
Tikriausiai girdėjote, kad MSG jums kenkia, bet… palauk, ką yra Vis dėlto MSG?
Šis skonio stipriklis suteikia daugybei populiarių azijietiškų patiekalų umami ir dažnai pridedamas prie greito maisto produktų, tokių kaip kepta vištiena. Jis pagamintas iš aminorūgšties, vadinamos L-glutamo rūgštimi, kuri gaunama fermentuojant kukurūzus, cukranendres, cukrinius runkelius, tapijoką ar melasą.
„MSG yra vienas iš plačiausiai naudojamų maisto priedų, ir jo yra daug daugiau maisto produktų, nei žmonės galvoja”, – sako Czerwony. „Dažniausiai manoma, kad tai yra kinų maiste, bet taip pat ir daugelyje kitų dalykų.
Nors natūraliai jo yra pomidoruose, sūriuose ir kai kuriuose kituose maisto produktuose, MSG taip pat dažnai dedama į perdirbtus produktus, tokius kaip:
- Konservuotos daržovės.
- Prieskoniai, įskaitant kečupą, garstyčias ir salotų padažus.
- Deli mėsa.
- Bulvių traškučiai.
- Sriubos.
- Sojų padažas.
„Umami“ maisto produktai padidina seilių gamybą – tiesiogine to žodžio prasme, jie sugeria burną, o tai pagerina maisto skonį. Ir nors MSG prideda sūraus skonio maisto produktams, jame yra tik trečdalis natrio kiekio, palyginti su standartine valgomąja druska, todėl jis yra populiarus pakaitalas.
Ar MSG saugus?
MSG buvo naudojamas kaip skonio stipriklis nuo XX a. XX a. pradžios, tačiau septintojo dešimtmečio pabaigoje jis pradėjo sulaukti blogo repo. Staiga buvo sakoma, kad MSG buvo siejamas su visų rūšių sveikatos problemomis, ir kurį laiką jis buvo vadinamas „toksišku“ ingredientu.
Tačiau dabar dauguma šių mitų buvo išsklaidyti, o JAV maisto ir vaistų administracija (FDA) teigia, kad MSG „paprastai pripažįstamas saugiu“. Pasaulinės maisto reguliavimo institucijos, tokios kaip Jungtinių Tautų Maisto ir žemės ūkio organizacija (FAO) ir Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), sutinka.
Vis dėlto MSG ir toliau yra prieštaringas ingredientas, iš dalies dėl ilgalaikės stigmos prieš jį ir įtikinamų duomenų apie jį trūkumo.
Kas yra MSG simptomų kompleksas?
Jei kada nors girdėjote ką nors kalbant apie „MSG priepuolį“, jie turi omenyje simptomų grupę, kuri kartais, kaip teigiama, atsiranda po MSG vartojimo.
Pirmą kartą apie šiuos simptomus pranešta 1968 m. Jie apima:
- Galvos skausmai.
- Pykinimas.
- Sustingimas.
- Paraudimas.
- Dilgčiojimas.
- Palpitacijos.
- Mieguistumas.
Šis jautrumas kartais vadinamas „MSG simptomų kompleksu“, tačiau tyrimai rodo, kad jis paveikia tik labai nedidelę MSG jautrių žmonių dalį – net ir tada šis poveikis yra trumpalaikis ir turėtų išnykti greičiau nei per valandą.
Be to, FDA teigia, kad toks šalutinis poveikis greičiausiai atsiranda po to, kai asmuo, turintis jautrumą MSG, suvartoja 3 gramus ar daugiau MSG. be maistas. Tai savaime yra mažai tikėtina, nes dauguma žmonių vartoja MSG in maisto, o daugumoje maisto produktų yra mažiau nei 0,5 gramo pridėtojo MSG.
Kitaip tariant? Vis dar manoma, kad MSG yra saugus saikingai – ir daugumoje maisto produktų, kuriuose jo yra, yra labai mažai.
Ar esate jautrus MSG, ar tai kažkas kita?
Kartais, pasak Czerwony, visuomenėje įsišaknijęs nusistatymas prieš MSG verčia žmones manyti, kad jie reaguoja į MSG, o tai gali neleisti jiems nustatyti tikrojo kaltininko.
„Jūsų simptomai gali būti dėl kažko kito maiste“, – sako ji. „MNG yra greitame maiste, užkandžiuose, prieskonių mišiniuose, greitai paruošiamuose makaronuose, šaldytuose patiekaluose – visuose maisto produktuose, kurie yra labai perdirbti ir gali sukelti tokių problemų kaip paraudimas, galvos skausmas ar kraujospūdžio pasikeitimas dėl jūsų organizmo reakcijos į didelį druskos kiekį ir kitus ingredientus. .
Taigi gali būti, kad blogai jaučiatės ne dėl MSG, o dėl to, kad valgote maistą, kuris jau yra labai perdirbtas, keptas, pilnas natrio ir pan.
Ar MSG sukelia nutukimą?
Dažna MSG kritika yra ta, kad jis yra susijęs su didesniu nutukimo lygiu. MSG turi ne Buvo įrodyta, kad jis veikia riebalų ląsteles, leptino receptorius ar kitas kūno dalis, susijusias su svorio padidėjimu, tačiau kai kurie tyrimai vis dar rodo, kad didesnis MSG suvartojimas yra susijęs su didesniu kūno masės indeksu (KMI) laikui bėgant. Vis dėlto tyrimai šia tema rodo prieštaringus rezultatus, todėl šiuo metu nėra jokių įrodymų, kaip MSG ir nutukimas yra susiję.
Czerwony teigia, kad vienas iš galimų sudedamųjų dalių ryšio su nutukimu paaiškinimų yra tas, kad dėl MSG mūsų maistas tampa geresnis, todėl esame linkę jo valgyti daugiau, o tai savo ruožtu gali sukelti svorio padidėjimą.
„Kai jūsų maistas bus geresnis, greičiausiai jo suvalgysite daugiau“, – sako ji. „Ir vėlgi, umami maistas padidina jūsų seilių gamybą. Seilės yra gomurio valiklis, todėl padeda daug geriau pajusti maisto skonį – tada galbūt norėsite jo valgyti daugiau.
Kaip sužinoti, ar mano maiste yra MSG?
Dėl nuolatinių ginčų dėl MSG, FDA reikalauja, kad MSG būtų nurodytas perdirbtų maisto produktų, kuriuose jis yra, etiketėse.
Tačiau perdirbtuose maisto produktuose, kuriuose yra ingredientų, kurių sudėtyje yra natūralaus MSG, nereikia nurodyti, kad juose yra pridėta MSG. Jei perdirbtame maiste yra vienas iš šių natūraliai esančių ingredientų, jame yra MSG:
- Hidrolizuoti augaliniai baltymai.
- Autolizuotos mielės.
- Hidrolizuotos mielės.
- Mielių ekstraktas.
- Sojų ekstraktai.
- Baltymų izoliatas.
„Tiesiog stenkitės perskaityti savo maisto produktų etiketes“, – sako Czerwony, „ir jei išeinate valgyti, galite paprašyti, kad jūsų patiekale nebūtų MSG. Tačiau žinokite, kad be jo jūsų patiekalas gali neturėti to paties umami skonio, kurio kitaip tikėtumėtės.
Jei valgydami maistą, kuriame yra MSG, patiriate neigiamą šalutinį poveikį, galbūt norėsite jo vengti. Tačiau dauguma žmonių gali būti ramūs, žinodami, kad MSG nėra toks toksiškas ingredientas, kuriuo kažkada buvo manoma. Nėra jokios priežasties vengti nedidelių MSG kiekių savo racione – tad pirmyn, mėgaukitės tuo maišoma be rūpesčių!
https://futuresnutrition.de/blogs/news/vitamin-d3-ist
https://futuresnutrition.de/blogs/news/was-ist-vitamin-k2
https://futuresnutrition.de/blogs/news/wozu-ist-vitamin-d3-gut
https://futuresnutrition.de/blogs/news/symptome-eines-vitamin-d3-mangels