Ar maistas gali sukelti astmą? – Klivlando klinika

Ar kada nors ką nors suvalgėte, o paskui ištikote dilgėlinę? Ar baigėsi bėrimu ar dar blogiau – pykinimu, vėmimu ar viduriavimu? Tokios reakcijos į maistą laikomos nepageidaujamomis reakcijomis, kurios gali kilti dėl maisto netoleravimo ar alergijos. Alergijos ir klinikinės imunologijos specialistė Ahila Subramanian, MD, MPH, padeda suprasti šias reakcijas ir atskleidžia, ar jos gali turėti įtakos astmai.

Cleveland Clinic yra ne pelno siekiantis akademinis medicinos centras. Reklama mūsų svetainėje padeda palaikyti mūsų misiją. Mes neremiame ne Klivlendo klinikos produktų ar paslaugų. politika

Nepageidaujamos reakcijos į maistą

Bet kokia reakcija į nenormalų maistą yra laikoma nepageidaujama reakcija. Nepageidaujamos reakcijos klasifikuojamos kaip maisto netoleravimas arba alergija maistui. „Šie du terminai dažnai klaidingai vartojami pakaitomis, tačiau svarbu žinoti skirtumą, nes požiūris į diagnozę ir gydymą labai skiriasi“, – sako daktaras Subramanianas.

Kas yra maisto alergija?

A alergija maistui apibrėžiamas kaip per didelė jūsų organizmo imuninės sistemos reakcija į baltymus maisto produktuose, kurie paprastai yra saugūs arba nekenksmingi. Pernelyg didelę reakciją sukelia imunoglobulinas E (IgE), antikūnai, galintys sukelti alergines reakcijas nosyje, gerklėje, plaučiuose, odoje ar kraujotakos sistemoje.

Kas yra maisto netoleravimas?

Maisto netoleravimas yra nenormali reakcija į suvartotą maistą, kuris nėra alergija. Kai kurie maisto netoleravimo pavyzdžiai yra apsinuodijimas maistu, sunkumas virškinti konkretų maistą ir reakcijos į maiste ar gėrimuose esančias chemines medžiagas, pvz., kofeiną.

Ar maistas gali sukelti astmą?

Maistas nėra įprastas astmos sukėlėjas. Kita vertus, jei esate alergiškas maistui, astma gali pabloginti alergines reakcijas. Dažniausi alergijos maistui simptomai yra dilgėlinė, bėrimas, pykinimas, vėmimas ir viduriavimas.

Dažni maisto alergijos šaltiniai

Dažniausi maisto produktai, susiję su alergijos simptomais, yra šie:

  • Kiaušiniai.
  • Karvės pienas.
  • Riešutai.
  • Medžių riešutai (anakardžiai, pistacijos, migdolai, lazdyno riešutai, graikiniai riešutai, pekano riešutai ir kt.).
  • Sojos.
  • Kvieciai.
  • Žuvis.
  • Moliuskai.

Maisto produktai, kurie apsunkina astmą

Valgant dideliais kiekiais, kai kurie maisto priedai, tokie kaip natrio bisulfitas, kalio bisulfitas, natrio metabisulfitas, kalio metabisulfitas ir natrio sulfitas, gali sudirginti astmą. Šie priedai dažniausiai yra konservantai ir jų galima rasti šiuose maisto produktuose:

  • Džiovinti vaisiai ar daržovės.
  • Bulvės (supakuotos ir šiek tiek paruoštos).
  • Vynas ir alus.
  • Išpilstytos laimo arba citrinos sultys.
  • Krevetės (šviežios, šaldytos arba paruoštos).
  • Marinuoti maisto produktai.

Jei manote, kad tam tikri maisto produktai gali pabloginti jūsų astmą, pasitarkite su savo sveikatos priežiūros paslaugų teikėju. Jie gali atlikti testus, kad nustatytų, ar esate alergiškas.

„Svarbu pažymėti, kad odos tyrimai ir dauguma kraujo tyrimų nėra naudingi diagnozuojant maisto netoleravimą“, – įspėja dr. Subramanianas. „Gydytojas, kuris specializuojasi alergijos ir imunologijos srityse, peržiūrėdamas jūsų ligos istoriją gali nustatyti, ar reakcija atitinka maisto alergiją ar maisto netoleravimą. Remdamiesi tuo, jie gali patarti atitinkamiems tolesniems žingsniams.

Jei nustatomas maisto sukėlėjas, maisto vengimas yra geriausias būdas išvengti astmos reakcijų. Taip pat svarbu perskaityti maisto produktų etiketes – ir vakarieniaudami įsitikinkite, kad jus dominantis patiekalas nėra pagamintas iš ingredientų, kuriems esate alergiškas.

https://futuresnutrition.de/blogs/news/wichtige-quellen-fur-vitamin-d
https://futuresnutrition.de/blogs/news/uberschussiges-vitamin-d3
https://futuresnutrition.de/blogs/news/vitamin-d3-die-richtige-dosierung
https://futuresnutrition.de/blogs/news/vitamin-d3-zufuhr
https://futuresnutrition.de/blogs/news/sonnenvitamin-hormon-d3

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *