7 juodojo šokolado privalumai ir kiek turėtumėte valgyti – Klivlando klinika
Pripažinkime – šokoladas yra vienas iš dekadentiškiausių gyvenimo patiekalų. Kad ir kaip mėgautųsi – kaip saldainių batonėlis, karštame gėrime, užpiltame ant ledų – šokoladas teikia džiaugsmo.
Cleveland Clinic yra ne pelno siekiantis akademinis medicinos centras. Reklama mūsų svetainėje padeda palaikyti mūsų misiją. Mes neremiame ne Klivlendo klinikos produktų ar paslaugų. politika
Nors šokoladas yra skanus, jis ne visada maistingas – ar net tikras šokoladas. Pavyzdžiui, baltame šokolade nėra kakavos sausųjų medžiagų. Tai reiškia, kad tai daug labiau saldumynai nei bet kas kitas.
Tačiau tamsaus šokolado nauda yra daug, kaip aiškina dietologas Devon Peart, MHSc., BASc., RD.
Ar tamsus šokoladas sveikas?
Palyginti su kitomis šokolado rūšimis, tamsus šokoladas yra aukštas. „Juodajame šokolade yra mažiau pridėtinio cukraus ir riebalų nei pieno ar baltojo šokolado“, – sako Peart, tačiau pažymi, kad jame taip pat yra daug naudingų antioksidantų, vadinamų flavonoidais.
Pieninio šokolado ir juodojo šokolado pagrindas yra panašios sudedamosios dalys, įskaitant kakavos sviestą, cukrų ir kakavos kietąsias medžiagas. Tačiau dviejų rūšių šokoladas skiriasi kakavos sausųjų medžiagų procentine dalimi.
„Juodajame šokolade yra nuo 50% iki 90% kakavos sausųjų medžiagų”, – sako Peart. „Ir pieniškas šokoladas turi nuo 10% iki 50%.
Nenuostabu, kad kakavos sausųjų medžiagų procentas gali turėti įtakos tamsaus šokolado naudos dydžiui. „Kuo didesnis kakavos sausųjų medžiagų procentas, tuo daugiau flavonoidų ir mažesnis cukraus kiekis“, – aiškina Peart. „Jei gaminate 75% arba 80% juodojo šokolado, pridėto cukraus bus mažiau nei 50% juodojo šokolado.
Be to, kad jame yra mažiau cukraus, yra ir kitų tamsaus šokolado privalumų:
Gausu flavanolių
Flavanoliai yra flavonoidų rūšis, randama tokiuose augaluose kaip kakavmedžiai. Šie medžiai gamina kakavos pupeles, naudojamas šokoladui gaminti. „Kakavos pupelėse gausu flavanolių“, – sako Peart. „Kakavos pupelės yra fermentuojamos ir skrudinamos, todėl gauname tai, ką vadiname kakavos pupelėmis. Iš jų gaminame kakavos kietąsias medžiagas.
Tamsiame šokolade „palyginti su pienišku šokoladu, yra du ar tris kartus daugiau flavanolio turinčių kakavos medžiagų“, – priduria Peart. „Tai žymiai didesnis.”
Tai didžiulė nauda jūsų širdžiai. Flavanoliai yra susiję su azoto oksido, kuris atpalaiduoja jūsų kraujagysles ir pagerina kraujotaką, gamyba. Savo ruožtu tai taip pat mažina kraujospūdį.
Geresnė kraujotaka taip pat naudinga mūsų bendrai sveikatai. „Geresnė kraujotaka reiškia apsaugą nuo širdies ligų“, – sako Peart. „Tai naudinga ir pažinimui [understanding thought]nes į smegenis patenka daugiau kraujo.
Dėl savo antioksidacinių savybių flavanoliai taip pat yra naudingi kovojant su ląstelių pažeidimais, susijusiais su senėjimu. Ir nors reikia daugiau tyrimų, mokslininkai taip pat rado įrodymų, kad šokoladas, kuriame gausu flavanolio, gali padidinti jautrumą insulinui. „Kuo jautresnis insulinui, tuo mažesnė diabeto rizika“, – teigia Peart.
Svarbių mineralų šaltinis
Juodajame šokolade gausu svarbių mineralų, įskaitant geležį, magnį, cinką, varį ir fosforą. Jūsų organizme šie mineralai naudojami palaikyti tokius veiksnius kaip imunitetas (cinkas), gali padėti išlaikyti sveikus kaulus ir dantis (fosforas) ir pagerinti miego kokybę (magnis).
Ne pieniškas
Kaip rodo pavadinimas, pieniniame šokolade yra tam tikros rūšies pieno arba pieno kietųjų dalelių. Tačiau tamsus šokoladas paprastai laikomas ne pienišku. Tai reiškia, kad tai geras pasirinkimas, jei esate jautrus pieno produktams arba bandote laikytis dietos be pieno. Peart pažymi, kad gamybos procese į šokoladą gali būti įtraukti pieno produktai, todėl prieš perkant geriausia patikrinti ingredientų sąrašą.
Daug skaidulų
Palyginti su kitais saldžiais patiekalais, juodajame šokolade yra daug skaidulų. „Nedidelyje tamsaus šokolado kiekyje (apie unciją) yra apie keturis gramus skaidulų“, – sako Peart.
Saugo odą nuo saulės žalos
Tamsiame šokolade esantys antioksidantai pagerina jūsų odos kraujotaką ir apsaugo ją nuo saulės žalos. Nedidelis tyrimas netgi parodė, kad valgant šokoladą, kuriame yra daug flavanolių, ty juodojo šokolado, galite apsaugoti odą nuo UV (ultravioletinių) spindulių poveikio.
Pagerina jūsų nuotaiką
Geros naujienos: jei suvalgę tamsaus šokolado jaučiatės geriau, tam yra mokslinė priežastis. Juodasis šokoladas jau seniai asocijuojasi su malonumo ir malonumo jausmu. Tie jausmai gali kilti iš vadinamųjų polifenolinių junginių.
„Polifenoliai yra antioksidantai, mažinantys kortizolį, streso hormoną“, – aiškina Peart. „Taigi, valgant tamsųjį šokoladą yra nuotaiką gerinančios naudos“. Tiesą sakant, 2022 m. sausio mėn. paskelbtame tyrime nustatyta, kad dalyviai, kurie kasdien suvalgydavo 85 % juodojo šokolado, išlaikė geresnę nuotaiką nei kiti, kurie valgė šokoladą su mažiau kakavos arba jo visai nevalgė.
Ar yra tamsaus šokolado minusų?
Didesniais procentais tamsus šokoladas yra kartaus skonio ir jame yra daugiau kofeino.
„Kofeinas gali sustiprinti refliuksą arba rėmenį”, – sako Peart. „Jei esate jautrus kofeinui arba nenorite kofeino, nes tai stimuliuoja, turėtumėte vengti juodojo šokolado.
Tačiau kofeino kiekis juodajame šokolade yra daug mažesnis nei kavoje. „Net jei turėtumėte dvi uncijas 70% tamsaus šokolado, jame būtų apie 50–60 miligramų kofeino“, – sako Peart. „Aštuonių uncijų kavos puodelyje, kuris yra daug mažesnis nei geria dauguma žmonių, yra 100–200 miligramų.
Tamsiame šokolade taip pat yra „vidutinis sočiųjų riebalų kiekis“, priduria Peart, kuris yra susijęs su dideliu cholesterolio kiekiu. „Tačiau manoma, kad flavanolių širdis apsauganti nauda nusveria neigiamą juodojo šokolado sočiųjų riebalų pusę.
Koks yra rekomenduojamas tamsaus šokolado porcijos dydis?
Peart sako, kad rekomenduojamas tamsaus šokolado porcijos dydis yra nuo vienos iki dviejų uncijų, tai yra apie 30–60 gramų. Tai didesnis šokolado kiekis, nei jūs manote. Pavyzdžiui, viena uncija prilygsta trims ploniems šokolado kvadratams, nulaužtiems nuo didesnės plytelės. Tamsų šokoladą taip pat geriausia skanauti lėtai – šiek tiek daug.
Ar turėtum valgyti juodąjį šokoladą kiekvieną dieną?
Kaip ir su bet kokiu saldumynu, svarbiausia yra saikas. „Dažnai klaidinga nuomonė yra tokia: „Na, juodasis šokoladas man tinka, todėl galiu turėti tiek, kiek noriu“, – sako Peart. „Juodasis šokoladas turi tam tikrų privalumų dėl antioksidantų, tokių kaip flavanoliai. Tačiau jie nėra pakankamai įtikinami, kad sakytume, kad turėtumėte būtinai įtraukite tai į savo mitybą. Svaras už svarą – tai kaloringas maistas. Tikrai verta mėgautis saikingai.
Peart rekomenduoja galvoti apie savo juodojo šokolado vartojimą panašiai, kaip svarstytumėte apie riešutų vartojimą. Abu yra sotūs – tai reiškia, kad jums nereikia valgyti tiek daug, kad jaustumėtės sotūs – ir yra daug riebalų, todėl jie yra kaloringi. Norisi laikytis mažesnių porcijų.
„Atsižvelgiant į tai, priežastis, kodėl aš dažnai rekomenduoju juodąjį šokoladą kaip gerą užkandį ar skanėstą, yra ta, kad jis turi stiprų kartaus skonį“, – sako Peart. „Mums nereikia daug šokolado, kad juo pasimėgautume“.
Dėl šio stipraus skonio juodasis šokoladas, žinoma, yra įgytas skonis. „Kai žmonės pirmą kartą tai turi, dažniausiai jiems tai nepatinka“, – sako Peart. Ji rekomenduoja pradėti nuo mažiau kartaus tamsaus šokolado ir judėti aukštyn. „Pradėkite nuo 50% tamsaus šokolado, tada padidinkite iki 65%, o tada 70% ir eikite į viršų.
Nors yra tam tikrų minusų, juodasis šokoladas apskritai yra sveikesnis pasirinkimas, jei ieškote skanaus būdo užbaigti maistą. „Ir jums jo prireiks mažiau, kad pasitenkintumėte, nei iš kitų saldumynų“, – sako Peart. „Juodasis šokoladas guodžia. Tai signalizuoja jūsų smegenims, kad esate patenkintas ir baigėte. Ir tai sukelia sotumo jausmą [feeling satisfied]todėl labiau tikėtina, kad jausite, kad jums jau gana.
https://futuresnutrition.de/blogs/news/vitamin-d3-ist
https://futuresnutrition.de/blogs/news/was-ist-vitamin-k2
https://futuresnutrition.de/blogs/news/wozu-ist-vitamin-d3-gut
https://futuresnutrition.de/blogs/news/symptome-eines-vitamin-d3-mangels