4 Inulino privalumai sveikatai – Klivlando klinika
Nors galbūt nesate susipažinę su inulinu, jo yra beveik visur.
Inuliną gamina augalai ir vėliau jie naudoja kaip energijos šaltinį. Šios prebiotinės maistinės skaidulos yra tam tikros rūšies angliavandeniai, kurie nėra virškinami jūsų organizme, bet yra naudojami kaip „maistas“ gerųjų žarnyno bakterijų. Skamba daug žadančiai, tiesa? Bet ar turėtumėte įšokti į inulino traukinį ar praleisti šį natūralų prebiotiką? Registruota dietologė Kendra Weekley, RD, mums viską suskaido.
Cleveland Clinic yra ne pelno siekiantis akademinis medicinos centras. Reklama mūsų svetainėje padeda palaikyti mūsų misiją. Mes neremiame ne Klivlendo klinikos produktų ar paslaugų. politika
Kas yra inulinas?
Inulinas yra prebiotinis pluoštas, kurį gamina augalai. Jis randamas daugelyje vaisių, grūdų ir daržovių, pavyzdžiui:
- Artišokai, ypač topinambai.
- Šparagai.
- Bananai.
- Varnalėša.
- Cikorijos šaknis.
- Česnakai.
- Porai.
- Avižos.
- Svogūnai.
- Sojos pupelės.
- Kvieciai.
- Laukiniai jamsai.
Inulinas dažnai naudojamas kaip riebalų pakaitalas arba saldiklis. Jis gali būti naudojamas kaip alternatyva kiaušiniams kepiniuose ir dedamas į ledus, kad nesusidarytų ledo kristalai ir sumažintų riebalų kiekį.
Inulinas taip pat yra kapsulių, gumos, tablečių ir miltelių pavidalu. Inulinas, naudojamas daugeliui šių tikslų, dažniausiai gaunamas iš cikorijos šaknų.
Inulino nauda sveikatai
Kalbant apie žarnyno jausmus, atrodo, kad inulinas viską palengvina. Štai keletas pranašumų, apie kuriuos pranešta.
Tai gali padėti išjudinti žarnyną
„Kadangi tai yra maistinės skaidulos, inulinas gali paskatinti žarnyno judesius”, – sako Weekley. „Skaidulos padeda palaikyti reguliarų žarnyno darbą, o tai svarbu bendrai žarnyno sveikatai. Skaidulos taip pat gali padėti judėti, užkirsti kelią vidurių užkietėjimui ir sutvirtinti laisvas išmatas. Taigi labai svarbu subalansuoti skaidulų ir skysčių kiekį maiste.
Tai gali užkirsti kelią persivalgymui
Inulinas yra tirpus pluoštas. Kai šis pluoštas jūsų kūne susimaišo su vandeniu ar kitais skysčiais, jis virsta geliu. Šis gelis daug lėčiau ištuština skrandį, todėl ilgiau jaučiatės sotūs. „Skaidulos padeda mums būti sotiems ir stabilizuoja cukraus kiekį kraujyje. Tai gali neleisti mums persivalgyti ir padėti mums geriau pasirinkti maistą“, – sako Weekley.
Tai gali padėti išvengti kelių sveikatos problemų
Weekley teigimu, kai kurie tyrimai parodė, kad inulinas gali padėti atkurti žarnyno mikrobiomą (mažyčių mikroorganizmų tinklą jūsų žarnyne, kuris padeda kontroliuoti virškinimą ir kitas funkcijas), kai jis yra pažeistas dėl sveikatos būklių, tokių kaip 2 tipo diabetas, virškinimo trakto ligos, nutukimas ir. užsitęsęs apetito slopinimas. Ji priduria, kad inulinas ne tik stabilizuoja cukraus kiekį kraujyje, bet ir gali padėti sumažinti cholesterolio kiekį ir sumažinti riziką susirgti tam tikromis vėžio rūšimis, kaip ir kitų rūšių skaidulos.
Tai gali sustiprinti jūsų psichinę sveikatą
Kai kurie tyrimai parodė, kad į savo mitybą įtraukus inulino, žarnyne gali padaugėti gerųjų bakterijų, o tai gali paskatinti sveiką virškinimo traktą. „Daugelis tyrimų sveiką žarnyną susiejo su sveiku protu. Kai kurie netgi teigė, kad įvairus mikrobiomas ir sveiki tuštinimosi būdai gali būti susiję su sumažėjusiu nerimu ir depresija“, – sako Weekley.
Šalutinis inulino poveikis
Inulinas didžiąja dalimi yra saugus, tačiau Weekley teigia, kad per didelis jo kiekis kai kuriems gali sukelti nepatogų šalutinį poveikį, įskaitant:
- Vidurių užkietėjimas.
- Mėšlungis.
- Viduriavimas.
- Dujos.
- Nemalonus pilvo pūtimas.
Ji priduria, kad dirbtiniai inulino šaltiniai gali pabloginti kai kurias sąlygas, tokias kaip dirgliosios žarnos sindromas. Taigi, prieš pradėdami vartoti inulino papildą, pasitarkite su savo sveikatos priežiūros paslaugų teikėju, kad išvengtumėte galimų problemų.
https://futuresnutrition.de/blogs/news/vitamin-d3-ist
https://futuresnutrition.de/blogs/news/was-ist-vitamin-k2
https://futuresnutrition.de/blogs/news/wozu-ist-vitamin-d3-gut
https://futuresnutrition.de/blogs/news/symptome-eines-vitamin-d3-mangels